Impregnering og vask av sko

Impregnering og vask av sko
  • Innholdsfortegnelse

Vi bruker skoene våre ekstremt mye og derfor er vi også avhengige av skoenes mange funksjoner. Uten disse kan nemlig ikke skoene våre holde seg i god stand gjennom et langt liv. Mange glemmer dessverre å prioritere vask og impregnering av skoene sine, selv om det forlenger både holdbarheten og levetiden betydelig. Skoene våre blir utsatt for litt av hvert – og derfor er vask og impregnering av sko utrolig viktig.

Beskytt skoene dine

Impregnering av sko er ganske enkelt, men også enormt viktig for skoenes holdbarhet. Det er utrolig viktig at du husker å impregnere skoene dine allerede før du bruker dem for første gang – dermed sikrer du nemlig det beste resultatet fremover. Etter at skoene dine er impregnert, skapes det en vannavvisende overflate som også beskytter mot søle og skitt. Med en god impregnering blir også det pustende materialet på skoene bevart.

 

Hvordan impregnerer man skoene sine?

  1. Sørg alltid for at skoene dine er rene før impregnering

Før du starter å impregnere skoene dine, bør du huske at de skal være helt rene. Hvis du ikke har rengjort dem først, vil ikke impregneringen oppnå optimal effekt.

  1. Tynne lag er best

Impregnering er utrolig viktig, men det er også viktig at du ikke tar på for mye av gangen. Hvis du bruker for mye, kan det komme skjolder, og derfor er det bedre å påføre tynne lag av impregneringen flere ganger, i motsetning til ett tykt lag.

  1. La skoene tørke helt før du bruker dem – husk at de skal lufttørkes

Skoene dine skal alltid lufttørkes og kan først bli tatt i bruk etter at de er helt tørre. Husk at noen innersåler kan ta ekstra lang tid å tørke.  

Hvor ofte skal man impregnere sko? 

Selv om du har impregnert skoene dine før bruk, må du huske å impregnere dem med jevne mellomrom, så de holdes fine og praktiske. Som en tommelfingerregel skal skoene dine gjerne impregneres en gang i måneden. I den våte sesongen bør du impregnere dem ca. en gang i uken.

Hvilke typer sko kan impregneres?  

Noen materialer, for eksempel imitert skinn, mikrofiber og PU, skal ikke impregneres. Disse materialene klarer ikke å absorbere impregneringen, og derfor er det faktisk mer skadelig å bruke impregnering i disse tilfellene. Derfor bør du huske å sjekke materialene på skoene dine, slik at de får den riktige pleien de fortjener.

Det er selvfølgelig også forskjell på impregnering av ulike sko, og derfor er det viktig å vite hvilken impregnering som er best for akkurat dine sko. For semsket skinn, nubuk, vanlig skinn og mesh/tekstilsko anbefaler vi vår Water Proofer, som kan brukes spesifikt til disse materialene.  

  • Semsket skinn og nubuk

Et renseprodukt for materialene semsket skinn/nubuk brukes for å rengjøre skoene, samtidig som at det er en god idé å bruke en skobørste for semsket skinn til å fjerne skitt og rense yttermaterialet på en skånsom måte.

Det er imidlertid viktig å impregnere sko med semsket skinn og nubuk regelmessig, da de kan være ømfintlige – derfor er impregneringen med på å gjøre materialene motstandsdyktige mot regn, sludd og skitt.

  • Skinnsko

Skinnsko bør impregneres regelmessig, slik at de holder seg flotte og vannavvisende. Du kan også bruke en myk skinnrens for å rengjøre skoene og jevnlig påføre en skokrem/olje for å sikre at skinnet holder seg fleksibelt og mykt.

  • Mesh/tekstilsko

Mesh/tekstilsko må også impregneres, og det er utrolig viktig å gjøre dette jevnlig, da skitt ofte kan sitte fast i en lengre periode. Ved å impregnere mesh/tekstilskoene dine, sikrer du at de kan brukes i lang tid fremover og at flekker og skitt enkelt kan tørkes bort.

Hva trenger man for impregnering av sko?  

For å gjøre hele påføringsprosessen enklere, kan du bruke vår Water Proofer, som har en god og optimal sprayfunksjon. Dette gjør det enkelt og raskt å impregnere skoene dine. Hold sprayflasken ca. 15 cm fra overflaten av skoene dine og spray på et tynt lag. Sørg for å snu skoene i jevne bevegelser, slik at sprayen påføres grundig over hele skoen.

Når dette er gjort, skaper impregneringen en pustende barriere mot vann, væske og flekker, i tillegg til at den holder på plass dette laget på overflaten slik at det enkelt kan tørkes vekk.

Kan du vaske skoene i vaskemaskinen?

De fleste mesh/tekstilsko kan enkelt vaskes i vaskemaskinen, og det er derfor utrolig enkelt å vedlikeholde skoene. Den beste måten å vaske joggesko på i vaskemaskinen er å bruke et putetrekk eller en vaskepose du kan legge skoene i. Vask deretter skoene dine fra Skechers i vaskemaskinen på maks. 30 grader.

Men husk at ikke alle sko tåler å bli vasket i vaskemaskinen! Dette er for eksempel semsket skinn, nubuk og blinkesko m.m. – men de må fortsatt holdes rene. Du kan for eksempel bruke en skobørste for å fjerne synlig smuss, og deretter vår Athletic Cleanser for å gi skoene dine en god og skånsom rengjøring. Påfør den direkte på en klut, svamp eller skobørste og skrubb skoene grundig. Etter dette kan du bruke en ren, tørr klut for å fjerne overflødig fuktighet og smuss. Da har du et par flotte og rene sko. 

Skoene dine skal lufttørkes

Uansett om skoene dine har blitt vasket i vaskemaskin eller ikke, skal skoene alltid lufttørkes – bruk aldri tørketrommel eller varmeskap til å tørke skoene etter rengjøring eller bruk. Sørg for at skoene dine er helt tørre før du bruker dem igjen. Vi har noen sko som bør lufttørkes i mange timer, for eksempel skoene våre med en Memory Foam innersåle, som må tørke i 10-12 timer etter at de er vasket.

Skift sko hver dag og få glade føtter

Selv om sko er laget for å brukes, er det også viktig å gi skoene en pause. Føttene våre svetter mye og gjør derfor skoene fuktige. Men fuktige sko slites ut raskere og derfor bør skoene dine tørkes helt etter bruk.

Husk derfor å gi skoene dine lov til å hvile og skift skoene dine hver dag. Dermed sørger du nemlig for at føttene dine er glade og at skoene dine holes flotte og slitesterke i lang tid.

Hvis skoene dine starter å lukte surt, eller du rett og slett vil at de skal lukte friskere, kan du bruke Odor Eliminator, som er en fantastisk skospray for å bekjempe den vonde lukten. Bare spray enkelt på sålen og la det tørke – så har du et par friske sko.

Hvis du følger disse tipsene om vask og impregnering av sko, vil skoene dine holde enda lenger – spesielt hvis du gjør det med jevne mellomrom. På denne måten sikrer du at materialene vedlikeholdes, slik at funksjonene og utseendet til skoene kan vare i mange år fremover.